Neco na uklidnenou :o) - prevzato ze serveru Xpress

From: Intranet supervisor (supervisor@mk.hutni-montaze.cz)
Date: 24. 09. 2001, 10:47 CEST


První skupinou jsou všechny prostředky na bázi virů, baktérií a Rickettsií. Z virových onemocnění pak to jsou např. EBOLA, slintavka, žlutá zimnice, africký mor, encefalitida, a koneckonců i obyčejná chřipkovitá onemocnění. Na bakteriologické bázi pak vznikají onemocnění jako plicní mor, ANTRAX, úplavice a cholera. Formou onemocnění způsobeného Rickettsiemi je např. skvrnitý tyfus.
  Další velkou skupinu tvoří tzv. toxiny, které jsou bakteriálního typu, jako např. botulinotoxinum A nebo enterotoxin. Pak  rostlinného typu jako kurare a ricin. Poslední podskupinou jsou toxiny živočišné, ale těmi se nebudeme zatím zabývat.

  Na prvním místě použitelných patogenů jsou ovšem neštovice . Jejich vakcinace  byla celosvětově ukončena před více než dvaceti lety. Vzhledem k mizející imunitě u dříve očkovaných je pravděpodobné, že v současné době přes 80% osob není chráněno před touto nákazou. Dosud není známa specifická léčba a smrtnost neimunních osob dosahuje 25 -35%. Virus neštovic ve formě aerosolu přežívá více než 24 hodin. Navíc je vysoce infekční, takže k nákaze stačí velmi malá dávka i při velkém zředění aeorosolu. Náhlý vznik infekce cca 100 osob by okamžitě přesáhl současné zdroje kterékoliv komunity :-((.

  Po inhalaci spor ANTRAXU neboli sněti slezinné by byl, stejně jako u neštovic, jeho uvolněný aerosol nesen větrem, a zcela nepozorovaně by postupoval napadeným územím a prostupoval budovy. Po dvou či třech dnech by se začaly objevovat  různé nespecifické příznaky začínající horečkou, bolestmi hlavy a kašlem. Smrtnost plicní formy antraxu přesahuje 80%.  Antrax se nešíří z člověka na člověka, nákaza má však další nepříjemné vlastnosti; nemoc se může projevit kdykoliv v průběhu osmi týdnů po prvotním zasažení. V současné době není tato vakcína údajně vyráběna pro civilní použití.

  Podle odhadu Světové zdravotnické organizace  by letadlem rozptýlených 50 kg antraxu nad městem s asi pěti miliony obyvatel způsobilo smrt 250 až 500 tisíců z nich. Podle zprávy amerického kongresu z roku 1993 by se odhady ztrát při rozptylu 100 kg antraxu v podobě aerosolu nad oblastí Washingtonu pohybovaly mezi 130 tisíci až tři miliony, tedy smrtností přesahující použití vodíkové bomby.

  Úplný bonbonek jsem si ovšem ponechala na konec, a to výše již zmiňovaný botulotoxinum neboli Bt v podobě krystalického prášku. Jeho pouhý necelý jeden gram, volně rozprášený a inhalovaný, postačí k zabití více nežli jednoho MILIONU lidí! Jeho nevýhodou je, že je prakticky nepostřehnutelný, bezbarvý, bez zápachu a pravděpodobně i bez chuti. Potěšitelný je snad jen fakt, že se dá poměrně snadno inaktivovat při vodárenské úpravě vody. V menších provozech pak ho lze deaktivovat pouhým varem nad 85st.Celsia, a to po dobu delší nežli 5 minut.

  V r. 1994 president Clinton podepsal výkonný příkaz upozorňující na možné použití nukleární, biologických a chemických zbraní teroristickými skupinami, reprezentující neobvyklou hrozbu USA.



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 24. 09. 2001, 10:46 CEST