Fw: doporucte prosim distribuci

From: Jiří Cvrk (j.cvrk@worldonline.cz)
Date: 22. 08. 2002, 20:43 CEST


Dobry den.
Potreboval bych nasledujici

souborovy server pro stanice s windows (samba?)
postovni server (postfix?)
proxy server a firewall
antivirovou ochranu na postovnim serveru
ssh+rsync (pro zalohovani)

a to cele abych to nainstaloval a nebylo to prilis nepratelske a nekompatibilni a aby se to dalo nastavi a pritom abych nevypustil dusi. A abych si na to nemusel objednavat skoleni nebo externistu. 

Mam jiste zkusenosti s RH (6.2,7.2), ne dobre. Spatna dostupnost informaci. Pri hledani na internetu jsem narazil na radu nedodelanych a protirecicich si koncepci reseni vyse zminovanych problemu. Naucil jsem se to konfigurovat pomoci linuxconfu, ktery je ted zrusen, da se sice doinstalovat... nebo nahradit spoustou programku se spoustou much. Hledani konfiguracnich souboru, ktere se s jednotlivymi verzemi stehuji mne vytaci, strasne. Klasickym pripadem je samba. Jednou na ceste (6.2), jindy se musi hledat a cesty dodelavat.., drive se zakladnimi skripty na obsluhu, jindy ne..  Nebo problem se zalohovanim pomoci ssh a rsync, znamena to shaneni a lepeni :-).  

To co se nabizi v soucasnych distribucich pod KDE na konfiguraci  ..skoda mluvit. Nekdy si rikam, ze jsem distribuci nepochopil. To co mi tam po instalaci naleze mi prijde jako zmatek. Dort pejska a kocicky, lidi tam je veci, treba kdyz si date instalaci workstation. Myslim, ze ten, kdo skutecne vi, co nezbytne nainstalovat je na tom mnohem lepe, nez ja, ktery ma po instalaci v menu KDE treba tri cesty k tomu samemu a spoustu veci muze udelat nekolika zpusoby z nichz ani s jednim neni spokojen. A kdyz si spusti stav samby, nic se nedozvi :-) ,protoze mi to proste pod KDE z neznameho duvodu nechodi. 

Muzete mi prosim poradit, kudy dal, mam se dal hrabat v RH a nebo zkusit jinou distribuci? Klidne zaplatim cosi za distribuci, kdyz dostanu popis, a uceleny okruh programu, bez nadbytecneho zmatku (zde mam na mysli treba x reseni pro mailserver, nekolik web prohlizecu, nefunkcni administratorske nastroje),  jak pro mne nejdulezitejsi okruhy nakonfigurovat tak, abych u toho netravil dny vyzkumem, a aby chodily. Myslim na cosi za tak 2300,- , zvladne to co chci?

Snad se to da delat dokonce tak, ze se nainstaluje server a nakonfiguruje se pomoci ssh externe bez velkych bolesti, opravdu? 

Vim, neni to se mnou lehky, za zdvorile a tolerantni reakce dekuji. Doufam, ze se nepoperem  :-).
--
J.Cvrk
http://digital.zde.cz



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 22. 08. 2002, 20:43 CEST