zpravicka z cetky

From: Jiri Brechlicuk (Jiri.Brechlicuk@ol.cro.cz)
Date: 15. 02. 2000, 17:30 CET


Zda se, ze Slovaci zabodovali, uvidime, jak budou dobri, jestli je dopadnou jako ceskeho amatera ze sporitelny.

       BRATISLAVA 15. února (zpravodajka ČTK) - Slovensko zřejmě prožívá první velký "úspěch" tuzemských hackerů, čili pirátů internetové dálnice a počítačových sítí. Neznámá pětice mladíků, která sama sebe nazvala "skupina F", se chlubí "nabouráním" do největšího pojišťovacího ústavu v zemi a nabízí na internetu důvěrná data o klientech Slovenské pojišťovny. 
       Pojišťovna událost, která se prý odehrála už předloni, bagatelizuje. Nabourání do své databanky popírá a vinu za únik dat svádí výlučně na neloajálního, mezitím propuštěného zaměstnance společnosti Gratex International, která počítačový systém dodala. 
       Ten už byl obviněn, že v květnu 1998 zkopíroval data z 13 poboček pojišťovny. Soudem nižší instance byl osvobozen; krajský soud však případ vrátil k opětovnému projednání. Další stání se má konat počátkem března. 
       Případ se ale jeví natolik významný, že stál dvěma celostátním deníkům za velké články, které dnes vyšly na titulních stranách i s pokračováním uvnitř listů. Důkazem "serióznosti" verze hackerů totiž má být volně přístupná databáze pojištěnců z východoslovenského okresu Svidník i s přiloženou "story", jak snadno prý lze ochranu sítě prolomit. 
       Gratex International je však jiného názoru. "Můžeme potvrdit, že systém byl chráněn proti přístupu cizích osob," ujišťuje. "Společnost se až do skončení soudního procesu nebude k celé záležitosti vyjadřovat," řekl ČTK marketingový ředitel Gratexu Štefan Dobák. 
       "(...) nejde o hackerský útok, protože nebyly překonány bariéry informačního systému zvenčí, ale o použití informací, získaných zneužitím pracovního postavení bývalého zaměstnance Gratexu International," tvrdí v oficiálním stanovisku Slovenská pojišťovna a své klienty ujistila, že její informační systém dosud nebyl zvenčí překonán a je bezpečný. 
       Mluvčí pojišťovny sice ČTK podrobnější vysvětlení přislíbila, dosud se však nevyjádřila. Pojišťovna přitom patří k ústavům, jež mají být privatizovány. 
       Jinou verzi předkládají sami hackeři. "Skupina F" se na internetové stránce www.geocities.com/hackers_group_f/ hrdě hlásí k "autorství" úniku dat o klientech pojišťovny, přičemž prý obžalovaný je obviňován neprávem a dokonce prý vydírán Gratexem, aby se doznal. Následuje pak podrobný popis "naší první akce", jejímž cílem prý bylo upozornit na slabost ochrany počítačových systémů. Někteří experti nevylučují ani pravdivost této verze. 
       Dva členové "skupiny F" prý mezitím z obav před pomstou Gratexu prchli do Kanady. 
       Dagmar Novotná msk tin kj mž   151725 feb 00    



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 03. 09. 2001, 23:01 CEST