Spray po koupi minority v Seznamu uvazuje o ziskani cele firmy

From: Jiri Brechlicuk (Jiri.Brechlicuk@ol.cro.cz)
Date: 03. 02. 2000, 14:04 CET


MOZNA VAS TO BUDE ZAJIMAT:
Spray po koupi minority v Seznamu uvažuje o získání celé firmy 
       PRAHA 3. února (ČTK) - Švédská internetová společnost Spray, která loni získala minoritní podíl ve společnosti Seznam.cz, uvažuje do budoucna o koupi zbytku firmy. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl viceprezident holdingu Spray Jonas Svensson. Seznam je nejnavštěvovanějším serverem českého Internetu se zhruba 40 milióny zhlédnutých stran měsíčně. 
       "Kdyby se firma nezačlenila do mezinárodní společnosti, bylo by velmi těžké odolávat americké konkurenci," uvedl majitel a zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. Podle neoficiálních informací Spray získal v Seznamu 30procentní podíl. "Nedá se říci je to tolik a tolik procent," uvedl Lukačovič. Obě strany odmítly sdělit hodnotu transakce. V souvislosti se vstupem strategického partnera vznikne akciová společnost Seznam.cz. 
       Spray v nejbližší době plánuje vstup na kapitálový trh v Evropě i na americkou NASDAQ. Seznam by tak podle Lukačoviče byl první českou internetovou společností, která by byla, byť nepřímo, kótována na burze. 
       Seznam bude nadále v evropské síti Spray působit jako samostatná podnikatelská jednotka. Spray s firmou počítá jako s centrem expanze holdingu na trhy střední a východní Evropy, mimo jiné do Běloruska, na Ukrajinu, do Ruska, Maďarska a na Slovensko. 
       Lukačovič založil Seznam v roce 1996 jako vyhledávací server. V současnosti je Seznam portálem s širokou nabídkou služeb zahrnující například e-mail zdarma, vyhledávač a zpravodajství. Od roku 1997 funguje pobočka pod názvem Zoznam na Slovensku. Obrat Seznamu za loňský rok bude činit přibližně 12 miliónů korun, tedy o sto procent více než předloni. 
       Společnost Spray, která v současnosti v Evropě provozuje stejnojmennou síť portálů vznikla, v roce 1995. V současnosti je firma zastoupena vedle Švédska na internetových trzích ve Francii, Německu, Norsku a Itálii. Finančním partnerem společnosti je švédská investiční společnost Investor AB, která do ní vložila zhruba 500 miliónů švédských korun. 



This archive was generated by hypermail 2.1.2 : 03. 09. 2001, 22:42 CEST