RE: online knihkupectvi

From: Galda Jan <Jan.Galda (zavinac)>
Date: Thu, 23 Apr 2009 11:40:20 +0200
www.hledajici.cz

Nápad s vracením knížek se mu vyplácí
Datum: 14.4.2009 Autor: LIBUŠE FRANTOVÁ Zdroj: Profit Rubrika: Osobnost Strana: 28 
KNIHKUPEC JAN JELÍNEK 
Podnikatel Jan Jelínek plní sen všem, kdo si rádi kupují knížky, ale nechtějí mít svůj byt přeplněný knihovnami. V jeho pražském knihkupectví s názvem Hledající mohou totiž knížku do tří let vrátit. A na svém ojedinělém podnikatelském záměru kupodivu neprodělává. 
když je čtyřiačtyřicetiletý Jan Jelínek původním povoláním elektrikář, díky mamince, která se zajímala o ezoteriku, se začal knížkám věnovat profesionálně. "Nic není náhoda. Knížky si mě přitáhly," je přesvědčen Jelínek. Když přišel v roce 1991 o zaměstnání, začal prodávat knížky. "Ve chvíli, kdy se v podniku začaly snižovat stavy zaměstnanců, dobrovolně jsem se přihlásil a dostal jsem odstupné. Řekl jsem si, že zkusím podnikat, peníze na živobytími stačí, rodinu jsem v té době ještě neměl, a kdyby se v podnikání nedařilo, hledal bych jiné možnosti," vypráví Jelínek. Jiné možnosti ale hledat nemusel. Podnikání mu "jede" už přes osmnáct let a své místo si jeho knihkupectví udrželo i v silné konkurenci v české metropoli. 
HRAJI ZE ZAJIŠTĚNÉ OBRANY Začátky podnikání ale nebyly jednoduché. "Obývací pokoj se jednou týdně proměnil v improvizované knihkupectví. Až po dvou letech jsem se přestěhoval do nebytových prostor na nádraží v Praze-Bubnech. Od roku 2007 sídlíme tady na Pohořelci," popisuje postupný rozjezd svého podnikání. Zpočátku byl totiž velmi opatrný. "Už jsem taková povaha, potřebuji mít nějakou jistotu. Raději hraji ze zajištěné obrany. Nejdřív jsme měli otevřeno jednou v týdnu, pak jsme přidávali další dny až na dnešní běžnou otevírací dobu. Postupně jsme služby mírně vylepšovali," přiznává. Nechtěl se pouštět do něčeho, co by musel později zase rušit. "A také jsem si nikdy nebral úvěry, i když jsem začínal od nuly. Ale naštěstí mi to vychází," usmívá se. Jeho knihkupectví patří v Praze mezi tři největší s podobným zaměřením. 
Dnes má dva zaměstnance a roční obrat kolem šesti a půlmilionu korun. I když zavedl už od začátku ojedinělou službu, která se mohla ukázat jako velmi riziková. "Každý, kdo si u nás koupí knížku, může ji do tří let vrátit a po odečtení poplatku ve výši deset až třicet procent z původní ceny dostane zpět peníze," vysvětlil Jelínek. Ale i s touto službou začínal opatrně. "Nejdříve bylo možné knížku vrátit do osmi měsíců, za každý měsíc jsme odečetli deset procent z ceny. Během dvou let jsme službu rozšiřovali postupně až na současnou podobu." Mýlil by se každý, kdo by si myslel, že zákazníci automaticky po přečtení knížky přinesou a požadují peníze zpátky. "Z prodaných knížek se vrací jen asi dvacet procent," potvrzuje knihkupec. 
HLEDÁNÍ NETRADIČNÍCH PŘÍSTUPŮ Vrácené knihy se znovu prodají. Součástí knihkupectví je totiž už tři roky i antikvariát, který vznikl díky vráceným knížkám. "Všechny knížky, které jsme kdy prodávali, také vykupujeme. Ale nejen ty. A jako jedni z mála vykupujeme tituly za předem zaručené ceny. "Tituly i ceny zveřejňujeme na internetu, takže zákazník vždycky předem ví, kolik za ně u nás dostane," vysvětluje. Další zvláštností je, že když si kupující vybere titul z antikvárních knih, může ho vrátit do druhého dne a dostane zpátky plnou cenu. 
Mezi spoustou knížek v regálech se neobjevuje beletrie, dětská literatura, detektivky, učebnice nebo sci-fi, jako v běžné prodejně knih. "Oblastí mého zájmu je astrologie, ezoterika, alternativní medicína, filozofie nebo psychologie," vysvětluje Jelínek. I proto své knihkupectví nazval Hledající. "I já jsem hledající, ať ve smyslu filozofickém, tak v objevování netradičních služeb a přístupů." Podnikatel dokonce vydává vlastní Zpravodaj, který zasílá stálým zákazníkům i do knihoven. Kromě nabízených titulů a služeb v něm pravidelně zveřejňuje rozhovory s autory a dalšími lidmi. "Často se jich ptám na věci, které zajímají mě samého," přiznává Jelínek. KNIHKUPEC VĚŘÍ V LIDSKOU POCTIVOST Svým zákazníkům důvěřuje a zatím se mu to vyplácí. Víc než polovinu z třiceti tisíc nových knížek ročně zasílá poštou po celém Česku i na Slovensko. Ale zákazníci nemusejí platit, jak bývá obvyklé, na dobírku při převzetí zásilky, ale až do čtrnácti dnů po jejím dodání. Mohou knihu uhradit poštovní poukázkou nebo převodem z bankovního účtu. A co když někdo nezaplatí? "Knížky si objednají mailem nebo telefonicky, takže pohledávka je jen těžko právně vymahatelná. Ale naprostá většina lidí opravdu poctivě zaplatí. Za celou dobu působení se nám nasbíraly pohledávky asi za osmdesát tisíc korun, což znamená přibližně pět tisíc korun ročně. To je v našem více než šestimilionovém obratu zanedbatelné," tvrdí Jelínek. Ale upřesňuje, že tento přístup uplatňují až při druhé zásilce. 
Hlavní pro Jana Jelínka je, že se svým knihkupectvím obstojí i v konkurenci větších prodejců knih se stejným zaměřením. Jeho služby oceňují především zákazníci a rádi se k němu vracejí. "Knihkupectví Hledající navštěvuji téměř každou středu už sedmnáct let. Ve středu proto, že je otevřeno až do osmi hodin večer, což mi vyhovuje, protože dřív bych se nemohla uvolnit ze zaměstnání. Při šálku čaje si mohu prohlédnout novinky týdne a v klidu se rozhodnout, co si koupit, vlastně vypůjčit," pochvaluje si zákaznice Dagmar Kaňková. Možnosti vrácení knih prý využívá pravidelně. "Nebojím se koupit si víc knih, protože je kdykoli mohu vrátit," říká. Spokojená je i Libuše Kavková: "Chodím k panu Jelínkovi asi šest let. Nerada doma kupím věci, které mi už neslouží. Nechávám si jen ty knížky, které mi jsou něčím milé nebo ke kterým se vracím. A doba tří let, po kterou je možné knížku vrátit, je dost dlouhá na to, aby se dala pořádně užít." 
Pražský knihkupec Jelínek nikdy nelitoval, že opustil původní povolání a věnoval se svému koníčku - knížkám o duchovních věcech. "Myslím si, že aby člověk něco dělal dobře, musí k tomu mít vztah. Já jsem rád, že mohu pracovat v oboru, který mě zajímá," vysvětluje. Proto nehodlá rozšiřovat sortiment o další literární žánry. "Udržuji systém v chodu a jsem spokojen s tím, jak funguje. Ale nápady na další zlepšení samozřejmě mám," říká knihkupec. Z vrozené opatrnosti si je zatím nechává pro sebe. 
*** 
KNIHKUPECTVÍ HLEDAJÍCÍ 
* knihkupectví, knihovna a antikvariát 
* prodává knihy s možností vrácení do tří let 
* při vrácení se částka zmenší o půjčovné 
(10 až 30 procent z ceny) 
* roční obrat knihkupectví je 6,5 milionu korun 
Received on 23. 04. 2009, 11:40 CEST

This archive was generated by hypermail 2.2.0 : 23. 04. 2009, 11:40 CEST