Lahudka pro modeisty :-(((((((((((;

From: 7 gmail <izacek (zavinac)>
Date: 17. 04. 2005, 21:37 CEST
Nový trik dialerů
Drzost dialeru pocházejícího od firmy Teleflate S.L. (se sídlem na Mallorce) opravdu nezná mezí. Vytočení čísla si jednoduše potvrdí sám! Kvůli bezpečnostní mezeře se do počítače kromě dialeru dostane i nenápadný javovský program, který pak do dotazu automaticky doplňuje "Ano". Postiženy jsou počítače s operačním systémem Windows XP bez nejnovějších bezpečnostních záplat.

Odborníci z informačních portálů, které se zaměřují právě na ochranu před dialery, považují tento případ za velmi důležitý: "Nyní je jasné, že stávající systém dialerů neposkytuje ani spotřebitelům, ani firmám v oboru právní jistotu nezbytnou pro platební prostředek." Tento dialer bez automatického vyplňování byl totiž například v řadě zemí povolen, tzn. ověřen a zaregistrován regulačním úřadem!
Většina z nich sice své povolení později zruší, takže podvedení uživatelé nejsou povinni vysoké účty platit, ale zdá se, že tento způsob ochrany se míjí účinkem. Podle zákona jsou povoleny pouze takové dialery, které jasně upozorňují na povinnost zaplatit vyšší cenu za připojení a vyžadují, aby s tím uživatel vyjádřil svůj souhlas. Tyto podmínky Teleflate teoreticky dokonce splňuje. Podle odborníků však tento případ jasně dokazuje, že snaha regulačních úřadů vytvořit bezpečný technický systém je  neúčinná." Odborníci nabízejí také konkrétní opatření: "Možným kompromisem by bylo uplatňování metody opt-in pro telefonní čísla používaná dialery, tzn. že by všechna telefonní čísla se zvláštní tarifikací byla automaticky zablokována a odblokována by byla až na výslovnou žádost uživatele." Odborníkům také vadí, že se dialer většinou nejprve nainstaluje do počítače a teprve poté se otevře okno se souhlasem, v němž se také poprvé objeví informace o tarifu. Trnem v oku jim je také skutečnost, že některé dialery jsou cíleně zaměřovány na děti a mládež: "Musí tam být upozornění, že uzavření smlouvy je dovoleno osobám starším 18 let, resp. pouze se souhlasem rodičů."
Received on Sun, 17 Apr 2005 21:37:13 +0200

This archive was generated by hypermail 2.1.8 : 17. 04. 2005, 21:37 CEST